(Crash)dieten werken niet. Punt.

Het lichaam gaat bij een dieet in de spaarstand. Dit stamt nog uit de oertijd waarin er vaak perioden van voedseltekort waren.  De stofwisseling vertraagt om de vetopslag te beschermen. Omdat je bij de meeste diëten heel weinig calorieën binnenkrijgt zal je wel afvallen maar het lichaam zal ook leren nog efficiënter om te gaan met zijn beschikbare energie.

Stop je met het dieet dan wil je lichaam zo snel mogelijk weer een vetvoorraad aanmaken voor een volgende ‘schaarste’ periode = lees: dieet.  Het beroemde jojo-effect.

Daarnaast krijg je bij een dieet vaak niet voldoende essentiële voedingsstoffen binnen en kun je je futloos en duizelig gaan voelen en je moeilijker concentreren. Of je gaat obsessief denken aan  voedingsmiddelen die ‘verboden’ zijn in je dieet.

Na het dieet blijkt dat de kans zeer groot is dat je boven je oorspronkelijke gewicht uitkomt dan waarmee je begon.

Wil je echter gewicht verliezen én dit zo behouden dan gaat het om een gedragsverandering. Kleine, haalbare stappen zetten die je je leven lang met plezier kunt volhouden (en tussendoortjes horen daar zeker bij 😊).

Eigenlijk laat de grafiek dit in een oogopslag zien: je leefstijl/gedrag aanpassen zal gaan met vallen en opstaan en heeft tijd nodig, maar het resultaat is blijvend!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *